Patronatul National al Viei si Vinului (P.N.V.V.) si Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania (A.D.A.R.), in parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, organizeaza in perioada 7 – 10 mai 2009 cea de-a VI-a editie a Concursului International de Vinuri de la Bucuresti, la sediul Academiei Romane din Calea Victoriei nr. 125.
 
Concursul se desfasoara sub patronajul Organizatiei Internationala a Viei si Vinului (O.I.V.), fiind unul dintre cele 16 competitii internationale ce beneficiaza de acest statut
 
Acest eveniment este printre putinele care au reusit sa isi castige continuitate in organizare in ultima perioada, ceea ce demonstreaza ca este unul dintre punctele de referinta ale industriei vinului din Romania.
 
Scopul nostru este ca prin Concursul International de Vinuri sa redefinim traditia romaneascã in producerea vinurilor de calitate, oferind posibilitatea producatorilor romani si importatorilor de vin sa intre in competitie directa la Bucuresti.
 
Rolul Concursurilor internationale este de a pozitiona vinurile de excelenta, obtinandu-se astfel o “plus valoare” ce recomanda cu prioritate achizitionarea unui vin medaliat.
 
In acest an participa in Concurs cca. 200 de probe si 32 de producatori si comercianti de vinuri din Romania si din alte de state (Argentina, Australia, Bulgaria, Chile, Franta, Germania, Spania, Ungaria), aspect ce denota un interes crescut al producatorilor de vin din lume pentru testarea potentialului pietei romanesti.
 
Membrii Juriul Concursului sunt personalitati recunoscute din lumea vinului din strainatate (Belgia, Franta, Germania, Marea Britanie,Slovacia, Ungaria) si din Romania. In urma degustarilor programate a se desfasura la Academia Romana in zilele de 8 si 9 mai, va fi acordat un numar de cca. 60 de medalii de aur si de argint (maximum 30% din numarul total de vinuri inscrise in Concurs, in conformitate cu regulile O.I.V.).
 
Romania ocupa locul V in Europa ca suprafata cultivata cu vita de vie dupa Italia, Franta, Spania si Germania, cu o suprafata totala de cca 180.000 ha. Anul precedent in Romania s-au produs 6,3 mil hl de vin, din care cca. 3,2 mil hl vin din soiuri nobile.
 
Principalul obiectiv al sectorului vitivinicol romanesc este reconversia si restructurarea soiurilor si, mai mult decat atat, cresterea ponderii soiurilor de vita de vie pentru vinurile rosii; din 2009, in urma adoptarii Reformei Organizarii Pietei Comune a Vinului, Romania beneficiaza de un buget anual de 42 mil. euro iar principala destinatiei a fondurilor va fi aceasata, vizind o medie anuala de peste 3000 ha.
 
Deschiderea oficiala a Concursului International de Vinuri, Bucuresti 2008, va avea loc joi, 7 mai, ora 19.30 la Clubul Oamenilor de Stiinta al Academiei Romane din Piata Lahovari nr. 9. Cu acest prilej va avea loc o degustare a vinurilor romanesti medaliate la alte Concursuri Internationale de Vinuri in ultimul an.
 
Sponsorii evenimentului sunt SC MAP-Masini Agricole Performante SRL, SC Paolo Consult SRL si New Holland Romania-NHR Agropartners iar parteneri media: revistele Flacara, Horeca, Bursa, Food&Bar, Romanian Wine Art, Ferma si televiziunea BRAVA.
 
 
Ovidiu GHEORGHE
DIRECTOR GENERAL PNVV

 

„VINUL LA EL ACASA”

 
Festivitatea de premiere a medaliatilor Concursului International de Vinuri Bucuresti 2009 - 10 iunie 2009